Sistem Monitör ile Sistemin İzlenmesi

Sevgili arkadaslar simdi sizlere kisa ama onemli bir konu olan sistem kaynaklarinin izlenmesi icin kullanacagimiz sistem monitörünü göreceğiz.Konu kısa ve basit.Sisteme root kullanicisi ile SSH baglantisi yapalim ve asagidaki sekilde top komutunu yazarak sistem monitörü calistiralim.



Karsimiza asagidaki sekilde sistem monitörü acilacak.



Load Average degeri icin cok seyler bulabilirsiniz Google da.Bu degerin 1.00 üzerine cikmamasi prensibi vardir.Ancak 15.00 degerini görseniz bile sistem sorunsuz calisabilir. 2.00 degerine cikmasi demek sistemin 2 katı yükle calisiyor olmasi anlamina gelmektedir.Bu deger kimi zaman sistemi kasan yazilim bulmanizi saglar, yada yeni yüklediginiz bir programin ne kadar sistemi zorladiginizi görebilirsiniz.Ancak 15.00 i görseniz bile sistem sorunsuz calisabilir o yüzden sadece yeni yüklemeler ve calismalar yapiyorsaniz bu deger onceki hali kıyaslamak icin isinize yarayabilir.

Mem bölümünde Toplam,Kullanilan ve boşta kalan RAM degerlerini görebilirsiniz.

%CPU ve %MEM degerlerinde ise sisteminizde calismakta olan programlarin harcamis olduklari RAM ve Islemci degerlerini görebilirsiniz.Liste CPU kullanimina göre siralanmaktadir.Bu sebepten en üstte olan program sizin VRS sunucunuzdaki en cok islemciyi harcayan program anlamina gelmektedir.

NOT: Örnekte mldonkey %18 RAM kullanimi ile dikkat cekmekte.Bu resmi ozellikle cekmek istedim.Cunki Torrent ve Emule programlari gonderecekleri verilerin bir kismini RAM üzerinde cache olarak tutar ve RAM üzerinden direk gonderim yaparlar.Bu sebeple dosya paylasim programlarinda Cache degerlerine bagli olarak RAM kullanimi yüksek görülebilir.

Hiç yorum yok:

İzleyici Sayısı